Jokainen lehtiä säännöllisesti seuraava henkilö Suomessa on varmasti imenyt verkkokalvojensa välityksellä aivokuoreensa tiedon siitä, että Suomi märehtii nyt taloudellisessa lamassa. Lama on seurausta talouden suhdannevaihteluista, eli kun talous hiipuu, on kaikilla talousjärjestelmään kuuluvilla tahoilla (esim. Sinä Itse ja Pertsan kolarikorjaamo) vähemmän ostovoimaa eli pätäkkää, nappulaa, tuohta, massia, riihikuivaa tahi ekua käytettävissään.
Tämä puolestaan aiheuttaa kulutuksen pienenemistä, joka pahentaa laman oireita entisestään, kun yritysten kassavirrat ehtyvät. Kun ei ole mistä maksaa, loppuu elostelu pikaisesti. Tätä kutsutaan vapaaksi markkinataloudeksi (Sallinette tässä "pienen" käsitteellisen oikaisun).
Talousjärjestelmämme on perustunut jo jonkin aikaa kysynnän ja tarjonnan lakeihin, toisin kuin esim. entisissä Neuvostoliiton jäsenmaissa tai vaikkapa Kuubassa, jossa valtio säännöstelee taloutta tiukalla otteella.
Jos nyt kysyt vaikkapa vastaantulevalta kadunmieheltä ihan vaan heittona muistuttaako tämän mielestä Suomen talouselämä enemmän USA:ta vai edesmennyttä NL:ää, vastaus on yli 90 prosentin varmuudella ensimmäinen annetuista vaihtoehdoista (Vanhoja elinvoimaisia vasemmistoänkyröitä tosin on vielä niin paljon elossa, että jätän tähän 10 prosenttia pelivaraa).
Yhteenveto tähän asti luetusta : Elämme vapaan markkinatalouden säätelemässä yhteiskunnassa, jossa valuutan ja hyödykkeiden liikkuvuutta säätelee kysynnän ja tarjonnan laki. Kaikki selvää tähän mennessä?
Hyvä.
Sitten onkin aika lisätä soppaan uutinen, joka ei millään järjellä mahdu edellämainittujen tosiseikkojen seuraksi samaan kattilaan. Ei mene alas vaikka miten nieleskelisi.
"Yleisradion rahoitusta pohtinut työryhmä ehdottaa, että jatkossa rahoitus kerätään erityisellä mediamaksulla. Näin ollen perinteinen tv-lupa poistuu käytöstä vuonna 2011."
Kantava ajatus on lyhyesti seuraava : Televisiolupa korvataan uudella veroluonteisella maksulla, jonka maksaminen tulee olemaan jatkossa pakollista riippumatta siitä, oletko television, radion tai minkään muun maksun perusteena olevan median käyttäjä vai et. Maksun suuruus tulee olemaan sama, olit sitten työtön, työelämässä, eläkkeellä tai opiskelija. Kaikki maksavat. Vastasyntyneistä ei ole tietoa, mutta olettaisin että heidätkin saadaan luovalla mielikuvituksella maksun piiriin tulevaisuuudessa jos oikein kovasti pinnistetään.
Nyt nukahtaa kysymys, että Miten Helvetissä on mahdollista, että valtiossa jonka talousjärjestelmä perustuu puhtaasti länsimaiseen kapitalismiin, on valtiorahoitteinen tv- ja radioyhtiö, jonka rahoitus pitäisi järjestää kollektiivisella (kommunistisella) maksulla joka koskee kaikkia ikään, sukupuoleen tai sosiaaliseen asemaan tai palvelun tarpeellisuuteen katsomatta? Poliittisemmin orientoitunut henkilö voisi veikata nuivasti tämän edellämainitun 10 prosentin olevan YLEllä hommissa. Mene ja tiedä.
Paitsi yksityishenkilöt, myös yritykset on valjastettu tämän riemullisen maksujärjestelmän piiriin. Toisin kuin yksityisillä, yrityksillä maksupakko rajoittuu vain yli 400 000 euron liikevaihdon ylittäviin puulaakeihin.
Tässä päästään ehdotuksen muihin mielenkiintoisiin puoliin : Miksi pienyrittäjien ei tarvitse maksaa, mutta esim. työttömän, eläkeläisen, opiskelijan tai sosiaalipummin tarvitsee? Toisaalta miksi miljoona euroa vuodessa nettoavan televisiottoman maahantuontiyrityksen pitää maksaa saman verran kuin vaikkapa miljardeja tahkoavan Nokia-konsernin, jonka tiloissa on varmasti tuhansia tv-vastaanottimia?
Pitäisikö yksityispuolellekin järjestää jotain reunaehtoja? Miltä kuulostaisi seuraava : vain yli 24 000 euroa vuodessa tienaavien tarvitsee maksaa tv-luvasta? Tai toisin päin : Yli 100 000 euroa vuodessa tienaavat vapautetaan mediamaksusta, koska he maksavat ennestään jo niin paljon veroja?
Miten olisi tälläinen ehdotus :
MAKSAKOON PALVELUSTA SE, JOKA SITÄ HALUAA JA TARVITSEE.
Esimerkki joka selventää vielä asiaa entisestään :
(Väännetäänkö rautalangasta? - Henkka & Kulkurit)
I. YLEn toimintametodi - ns. "neukkulainen" malli
Maksaisitko sinä mediamaksua minulle, koska olen tehnyt musiikkia? Teenhän sentään tärkeää työtä Suomalaisen kulttuurin hyväksi. Ei sen ole väliä, pidätkö musiikistani vai et, tai haluatko edes kuunnella sitä. Kyseessä on kuitenkin tärkeä yhteiskunnallinen vaikuttamisen keino. Minulla on paljon sanottavaa. Sinullahan on korvat päässäsi, näin ollen voit kuulla musiikkia missä tahansa. Siksi sinun pitää maksaa.
II. Normaali toimintametodi - ns. "kaupallinen" tai "tarpeeseen perustuva" malli
Maksaisitko sinä tekemästäni levystä 10 euroa, koska olen tehnyt hyvää musiikkia. Teenhän sentään hyviä biisejä joilla on vaikutusta sinun elämääsi. Jos pidät musiikistani ja haluat kuunnella sitä, kymppi on ihan reilu kauppa valmiista levystä. Minulla on tarinoita kerrottavanani, ja arvostan jos haluat hetkeksi pysähtyä kuuntelemaan. Sinulla on järkeä päässäsi, näin ollen voit ymmärtää pointtini. Siksi sinun kannattaa ostaa.
Iljettää sanoa, mutta kyllä tällä kertaa porvarit ovat oikeassa. Kysyntä ja tarjonta saa minun puolestani määrätä tässä asiassa.
Muuten vaadin että myös minun asuntolainani, ruokani, vaatteeni, viinapulloni sekä nettikirjoitteluni maksatetaan tästä lähin valtion kassasta erityisellä hevonpaskamaksulla.
-Pastori-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti