keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Miljoonien turhien hakemusten maa

Jos olette erehtyneet luulemaan että hallitus on jo ehtinyt esittelemään parasta osaamistaan, olette väärässä. Aktiviimalli-nimellä virtaava ajatusten Tonava runnottiin läpi väkisin nelosolutkeskustelun varjossa 19.12.2017, mutta toisin kuin oltiin laskeskeltu, asiasta nousi aikamoinen haloo. Kansalaisaloite epäpätevästi laaditun, vaikutuksiltaan epäselvän, ihmisiä eriarvoistavan ja kaikinpuolin aiemmin tehtyjä sopimuksia kunnioittamattoman lain kumoamiseksi on kerännyt parissa viikossa jo hieman alle 120 000 nimeä.

Aktiivimalli 2 tulee, oletko valmis?
Paniikki on kova ja kiinni on jääty housut kintussa, sillä eräätkin oikealle kallellaan olevat ovat jo sortuneet mustamaalaamaan aktiivisimpia lain irvikuvan vastustajia. Myös aloitetta itsessään vähätellään julkaisemalla juttuja, jonka mukaan kuusinumeroista väkimäärää ei tarvitse ottaa tosissaan.

Vastuuministereiltä ei asiasta sen sijaan ole saatu kommentteja, koska heillä on kiire olla savusaunassa, tai sitten heitä ei muuten vain kiinnosta kusta muuntajaan antamalla lausuntoja asiasta, joka ei varsinaista glooriaa omaan cv:hen liitettäväksi tarjoa. 

Ne onnettomat jotka ovat lausuntoja antaneet ovat onnistuneet vain näyttämään sen, etteivät ymmärrä itsekään minkälaisia lakeja ovat olleet päättämässä. On vaikeaa sanoa kumpi sapettaa enemmän: se että ministerit ylenkatsovat hallittaviaan niin paljon ettei dialogi kiinnosta, vai se että he eivät osaa tehdä työtään.



Koska näytöt vankasta osaamisesta ovat näillä esityksillä jo ihan omaa luokkaansa, on tietenkin luontevaa jatkaa samalla hyväksi koetulla tiellä ja säätää lisää järjettömyyksiä. Jos muualla maailmassa ongelma ei ratkea annetuilla keinoilla, vaihdetaan työkaluja tai hallitusta. Meillä päin otetaan lisää vauhtia ja juostaan pää edellä seinään.


Seuraava suunniteltu vaihe (anteeksi sarkastinen hymyni sanan "suunniteltu" kohdalla) pahoinvoinnin lisäämiseksi on aktiivimalli 2.0, jossa vailla työtä olevat velvoitetaan lähettelemään olemattomiin työpaikkoihin noin 16 miljoonaa hakemusta vuodessa.

Kuvassa ns. tekevä on löytämässä työtä
Kyse on työnhaun aktiivimallista, jossa hallitus kaavailee pakottavansa työttömät tehtailemaan ja raportoimaan vähintään yhden työhakemuksen viikossa 2kk karenssin uhalla, oli oman osaamisen töitä tarjolla tai ei. Ammattiliitot alkavat pikku hiljaa heräillä horroksestaan, ja jopa ei-niin-äärivasemmistolainen julkaisu Taloussanomat toteaa, ettei tällaisessa uudistuksessa ole minkäänlaista järkeä.

Kuten aikaisemminkin, hallitus aikoo härkäpäisesti jälleen lyödä päätä seinään tosiasioista piittaamatta. Yksikään firma ei nimittäin kaipaile tuhansia pakon edessä lähetettyjä työhakemuksia postiosoitteitaan tukkimaan, joten todennäköisesti tarjolla olevien työpaikkojen määrä vähenee entisestään kun yritykset kaivavat poteron ja menevät paperisotaa piiloon. Tähänkään mennessä kovin valtti työhakemuksessa kun ei ole ollut se, että "työkkäri pakotti hakemaan tätä paikkaa". 

Asiaa valmistelee tuttu ja turvallinen työministerimme Jari Lindström, joka on siitä hyvä ministeri, ettei ymmärrä mitään valmistelemistaan asioista, mutta ajaa niitä tunnollisesti eteenpäin koska näin on isompien poikien kanssa sovittu. Kummeli oli paljon aikaansa edellä, mutta pääministerin Penan toilailuista kertovat sketsit sentään ymmärrettin aikanaan viihteeksi. 

Artistin näkemys työttömyyden hoidosta.
Lähde: ylilauta.org
Alkaisi olla korkea aika laittaa Oy Suomi Ab kiinni yleislakon voimin, kunnes sen yläpää saadaan tervehtymään sitä vaivaavasta influenssasta. Yhteiskunnan hengityselimiin on nimittäin päässyt kertymään pöpöjä, jotka alkavat haittaamaan koko yhteiskunnan yleiskuntoa ja toimintaa. 

Tervehdyttämiskeinona hallituksen vaihto voisi tuoda helpotusta oloon. Olen nimittäin ollut ymmärtävinäni, että hallitus on olemassa siksi, että yhteiskunta toimisi parhaalla tavalla ja sen jäsenillä (kansalaisilla) olisi parhaat edellytykset mielekkääseen elämään, eikä suinkaan siksi, että korkeimmassa virassa olevat voisivat vetää yhteiskunnan heikommassa asemassa olevia turpaan minkä omien taskujensa täyttämiseltä ja valtatrippailultaan jaksavat ja kerkeävät.

Tosiasiassahan näissä päätöksissä ei tietenkään ole kyse  työllistämisestä, vaan sosiaaliturvan aktiivisesta heikentämisestä. Halpatyömarkkinoiden luominen kasaa rahaa sinne, missä sitä on jo ennestään sanotaanko nyt ilman voimasanoja vaikkapa että ihan riittävästi. Voiton maksimoinnin ideologia kun ei tunnusta sitä tosiseikkaa, että rajaton kasvu rajallisessa ympäristössä ei ole mahdollista, joten kasvu revitään sitten toisten ihmisten selkänahasta.

Jos työllisyyttä haluttaisiin tosissaan lisätä, aloitettaisiin hoito esim. sellaisista asioista kuin byrokratian ja siitä aiheutuvien kannustusloukkujen purkamisesta, edullisista vuokra-asunnoista, reaaliaikaisesta verotuksesta, pienyritysten palkkakulujen pienentämisestä, palkkatuen lisäämisestä, jne. 

Nämä kepittämällä annetut keinot sen sijaan ovat pelkkää vittuilua yhteiskunnan hyväosaisilta vähäosaisille, ja niiden ainoa funktio on työttömyysturvan minimoiminen. Ei se nälkä lyömällä lähde.

He124/2017 aktiivimallin 1.version äänestyksen jakauma. Jakaumassa suhtautuminen köyhiin alleviivattuna. 



Jos kyseinen malli aktiivisesta työnhausta ajetaan läpi, voi käydä niin, että esim. eduskuntaan alkaa saapua perkeleen paljon avoimia työhakemuksia. Joku irvileuka voisi esim. hakea kerran viikossa avustajan paikkaa vaikkapa kaikilta sellaisilta kansanedustajilta, jotka kuvittelevat että töitä löytää helposti, kun vaan lähettelee riittävästi hakemuksia. Miksi tyytyä vain yhteen hakemukseen viikossa, kun niitä voi saman tien lähettää sata ja osoittaa kiitettävää aktiivisuutta?

Ohessa asiaan mitenkään liittymätön lista kansanedustajista jotka äänestivät aktiivimallin puolesta 19.12.2017, olivat poissa tai eivät osanneet ottaa kantaa. En suinkaan kannusta ketään kansalaistottelemattomuuteen, vaan haluan vain auttaa ihmisiä ottamaan helpommin yhteyttä aktiivimallin puolustajiin, mikäli heitä jokin lain sisällössä askarruttaa. Kansanedustajathan ovat täällä edustamassa kansaa, ja vastaavat kysymyksiin varmasti mielellään ja asiantuntevasti.

(Lista HE124/2017 -äänestyksen "jaa"-äänien, äänestyksestä poissaolleiden tai tyhjien äänten antaneista kansanedustajista. Lähde www.eduskunta.fi)








Reipasta, aktiivista ja työntäyteistä kevättä toivotellen,

-Pastori-

Ei kommentteja: