lauantai 8. toukokuuta 2010

Hei, me tehdään uutisia

Pitkä tovi on taas vierähtänyt, eikä kurnutuslähde ole juurikaan kuplinut. Asian vähyyden syyt ovat olleet moninaisia. Lähinnä minulla on ollut muuta, viihteellisempää ja vakavamielisempää tekemistä. Olen muun muassa tankannut pääsykoekirjoja kaaliini - tarkoituksenaní päästä tieteentekemisen mekkaan eli Yliopistoon kirjoille. Kirjoitan tämän isolla, koska se on minun käsitykseni huumorista.

Päätin kuitenkin nyt taas avata aivoituksiani interverkkoon. Iltalehden pariin ajautuminen laukaisi ärtymisrefleksin juttujen kehnosta tasosta. Jos pääsen sisäään (näin voimaani lisään -Juice Leskinen) on minulla hekumallinen tilaisuus Jeesustella muiden tekemien kirjoitusten ja representaatioiden ammottavia puutteita jatkossa oikein tieteentekemisen nimissä.

No, se minun katalista motiiveistani. Tosiasiassa minua on jo pitkään nyppinyt nykyinen "journalismi" jossa uutisia väsätään väkisin hyvin vaatimattomista aineistoista ja lähdeteoksina käytetään suomi24:n keskustelupalstan tasoisia nettitunkioita.

Katsokaa tätä "uutista" (Iltalehti 7.5.2010 juttu Vanhasen outo rooli : Auttaa Souria oikeusjutussa). Kyseinen uutisankka pyrkii lähes väkisin naittamaan entisen Kata Kärkkäisen ja pääministerinämme toimivan lautakasan keskenään.

Jos olisin loka-Laitinen, voisin heittää pari sukupuolisidonnaista kommenttia tämän uutispommin takana hääräävistä naisista. Minulta puuttuu entisen Hesarin päätoimittajan arvovalta, mutta sanonpa nyt kuitenkin ihan näin henkilökohtaisena mielipiteenä, että Inka Nurmiston ja Arja Niemisen rakentelema uutinen on totaalinen journalistinen rimanalitus.

On lähinnä surullista, että tällaiset akkojen juoruamista ja 7 päivää- lehden tarkoitushakuista mustamaalaamista yhdistelevät teokset päästetään läpi toimituksen seulasta. Onko toimituksella enää seulaa? Käytetäänkö sitä? Tietääkö kukaan enää mikä seula on?

Sehän on kapine, joka pardon my french erottelee paskan nesteestä, mutta tässä tapauksessa koko komeus on pudotettu painokoneeseen suoraan puuceen kannen läpi. (Koska minä en ole ainakaan toistaiseksi lehden palkkalistoilla oleva journalisti, voin huoletta käyttää vulgaareja ilmauksia antamaan painoa sanomisilleni. Makuasia, mutta mielestäni huonous ja mitättömyys ovat paljon suurempia syntejä kuin kusipäisyys ja mauttomuus.)


Itse "uutiseen". Laitan sen blogiin tarkasteltavaksi copy-paste-mentelemällä kahdesta syystä. Ensinnäkin, menetelmä korostaa jutun huonoutta ja estää sitä häviämästä, sillä Iltalehdellä, Suomen kolmanneksi luetuimmalla päivittäin ilmestyvällä medialla, ei ole vielä vuonna 2010 varaa ostaa serveritilaa jossa jutut säilyisivät puolta vuotta pidempään (Ilkeä ihminen voisi nähdä tämänkin asian niin, että edes joku toimituksessa ymmärtää hävetä juttujen huonoutta, ja siivoaa niitä tietyin väliajoin unholaan).

Toisekseen copypaste mahdollistaa jutun parodioivan uudelleenkirjoittamisen wikipediaformaatissa. Wikipedialla on melko tarkka itsesensuuri (toisin kuin Iltalehdessä) jolla ylläpito haluaa huolehtia siitä, että mutupohjaisen kuran sijaan siellä (toisin kuin Iltalehdessä) julkaistaan artikkeleita, joiden tarjoama informaatio perustuu johonkin tiettyyn lähdeviitteeseen. Lähdetiedon puuttuessa Wikipedian ylläpito laittaa artikkeliin merkinnän   lähde?   joka siis ilmaisee, että väittämä ei perustu mihinkään tunnettuun tietoon eli faktaan.

Tässä siis "uutinen" Iltalehdestä 7.5.2010 
"Yhteydenpito johti tiistaina illanviettoon lähde? Katariina Sourin (entinen Kata Kärkkäinen) näyttelyn avajaisissa 4 kuus -galleriassa Helsingissä. Ilman kihlattuaan, toimitusjohtaja Sirkka Mertalaa, 43, paikalle saapunut Matti Vanhanen (kesk) viihtyi tilaisuudessa pitkään. Avajaistungoksessa olleilta ihmetytti lähde? muutoin erittäin kiireisen lähde? pääministerin vitkuttelu lähde? paikalla ja yhteys Souriin lähde?. Etenkin, kun Vanhasta ja Mertalaa ei ole viime viikkoina nähty julkisesti yhdessä lähde?. Souri erosi runsas vuosi sitten puolisostaan Janne Janhosesta.


Yhteydessä keväällä
Iltalehden tietojen mukaan lähde? Vanhanen ja Souri ovat olleet sähköpostitse toistuvasti lähde? yhteydessä toisiinsa. Yhteydenpito on tapahtunut kevään aikana. Souri vahvistaa, että kanssakäymistä on ollut.
- Ainoa yhteydenpito kuitenkin, mitä välillämme on ollut, on liittynyt oikeudenkäynteihin, taiteilija painottaa.
- Oikeudenkäynnit ovat siis meillä ainoa yhdistävä tekijä. Minkäänmoista sen kummempaa tarinaa tästä ei saa väännettyä, hän selvittää. Myös Vanhanen myöntää yhteydenpidon. Hän on Sourin kanssa samoilla linjoilla viestien sävystä. - Meillä on samanlaiset oikeusjutut vireillä ja olemme siihen liittyen vaihtaneet tietoja. Olen kertonut oman oikeusprosessini kokemuksista, joka on hieman hänen asiaansa pidemmälle edennyt, pääministeri kommentoi torstaina Iltalehdelle.


Oikeudessa
Kumpaankin liittyvä tapaus lähde? on korkeimman oikeuden käsittelyssä. Helsingin hovioikeus tuomitsi pääministerin ex-naisystävän Susan Ruususen (entinen Kuronen) ja hänen kustantajansa Kari Ojalan Vanhasen yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä sakkoihin. Pääministerin morsian -kirjan sisältöä koskeva tuomio tuli helmikuussa 2009. Molemmat osapuolet saivat tuomiosta valitusluvan korkeimpaan oikeuteen, joka käsittelee asiaa edelleen. Souri taas sai erävoiton vuosien oikeustaistelun jälkeen, kun hovioikeus tuomitsi 7 päivää -lehden hänen yksityisyyden suojansa rikkomisesta. Taiteilijan ex-kumppani oli myynyt lehdelle Souria koskevia intiimejä tietoja. Lehti halusi valittaa tuomiosta korkeimpaan oikeuteen, joka pui juttua yhä.
- Yksityisyydensuojan takia joka asiaa ei tarvitse selittää yksityiskohtaisesti, Souri päättää Vanhasta koskevan keskustelun."


Mitä jutusta jää jäljelle kun mutut ja alleviivaavuudet otetaan pois?Katariina Sourin (entinen Kata Kärkkäinen) näyttelyn avajaisiin 4 kuus -galleriaan Helsinkiin paikalle saapunut Matti Vanhanen (kesk) viihtyi tilaisuudessa. Kysyttäessä heidän yhteyksistään sekä Souri, että Vanhanen myönsivät olleensa yhteydessä sähköpostitse yksityiselämää koskevien oikeusprosessien takia. Vanhanen kertoi yhteydenpidon olleen neuvoa-antavaa laatua. Souri oli asiassa samoilla linjoilla ja vahvisti että muuta yhteyttä heidän välillään ei ole. 

Siinä se. Ei valokuvia Matti Vanhasesta, jolla on arvoituksellinen hymy kasvoillaan, käsi tavoittamassa viinilasia (jossa tarkemmin tarkasteltuna on mehua). Ei Kata Souria nojaamassa raukeasti seinään, kuin muistuttaen playboykuvista ja Sirkka Mertalan poissaolosta. Ei väkisin väännetyn sääliskandaalin käryä. Ei "kanssakäymistä", ei "vitkuttelua". Ei oikein mitään, mikä saisi hormoonit hyrräämään kuten Ike-uutisoinnissa aikanaan. Ei edes katkeralta vaikuttavien juoruämmien hetkellistä hyvää oloa kun saa "lipsauttaa" kirjoituksiinsa jotain sellaista kuin pääministerin uusi lemmikki.

Jos olisin loka-Laitinen, saattaisin taas heittää jonkinlaisen sukupuolittuneen navanalusvitsin. Voisin esim. kehottaa arvon rouvia/neitejä harrastamaan enemmän romanttista kanssakäymistä omassa elämässään, ettei suttuinen haaveilu, daydreaming, pääse häiritsemään työn laatua. Pehmoisia lässyttävä journalisti menettää helposti uskottavuutensa. Monen mielestä herkkä kullittelu kuuluu kotioloihin mutta ei työpaikoille, eikö totta?

Paskaa journalismia. Hävetkää.-Pastori-

Ei kommentteja: