keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Päivän journalismipalkinto


Normipäivä Ilta-Pulun toimituksessa alkoi kääntyä illaksi. Tv-studion halvalla hankitut ledilamput napsautettiin päälle, ja leipääntyneen oloinen, sisällä tupakoiva videokuvaaja laahusti työpisteelleen.

"Pyörii", mies mutisi eläkettä odottavan ammattimiehen innokkuudella.

Ylipukeutunut kekkuli pomppi ruutuun ja aloitti pirinistin mieleen tuovan ylipirteän höpötyksensä.
"Hyvää iltaa, ja tervetuloa Ilta-Pulun journalismiraatiin!"
"Hyvää iltaa", mutisi Aulis Gerlanderin zombie studion hämäristä. 
"Mennäänpä suoraan asiaan! Illan uutisrutsauksessa tänään: Talvisota! Suomi mainittu! Torilla tavataan! Simo Häyhä!"

Dramaattinen musiikki soi, ja juontaja heijastaa valkokankaalle painotuoreen journalistisen kultakimpaleen. (Ilta-Pulun lähes alkuperäinen uutinen löytyy tästä linkistä)

Otsikko kertoo heti journalismin ohjeiden mukaisesti mistä on kysymys: Ei ole aivan varmaa tehdäänkö Simo Häyhästä elokuva, mutta jos tehdään, joku myöntää ohjaavansa sen!

Informatiivisesti kuvatekstissä näytetään myös kuva Simo Häyhästä, sekä Hollywoodista, ja mikäli jollekulle on jäänyt epäselväksi, myös elokuvien kuvauspaikoilla käytetystä klaffista, joka antaa mystisesti vaikutelman siitä, että kyseessä on todellakin elokuvatuotanto! Mikä räjähtävä aloitus, mikä alkuvoima, mikä tarkkuus! Journalistiliitto voi olla ylpeä pojastaan.

Salakavalasti  Ilta-Pulun tavoittama ohjaaja kuitenkin vaikenee yksityiskohdista. On ilmeisesti tekeillä jokin äärettömän salaperäinen, vaarallinen top-secret-elokuva (ei se vanha puolihuono komedia), josta ei ole vielä lupa antaa lisätietoja asiaan vihkiytymättömille.
Toimittaja on tehnyt huolellisesti myös taustatyötä, mikä onkin laatujournalismille tunnusomainen piirre. Lähteenä on käytetty paitsi Wikipediaa, myös IMDB-elokuvakantaa, jonne merkitään kaikki tekeillä olevat elokuvat.

Tässä vaiheessa uutista lukijan sietämätön jännitys laukeaa, kun mysteeriohjaajaksi paljastuu David McElroy. Kuin lukijan psyykellä leikitellen toimittaja paljastaa jutun juonen, ja myöntää suoraan että tämä ohjaaja on todellakin suurelle yleisölle tuntematon. 

"Ja nyt studiokeskusteluun. Aiheena on siis Simo Häyhä!" kertoo pukukemooni ja rouskaisee jälleen kämmenen täydeltä iloisuutta lisääviä pillereitä.

Siirrytään kattavaan 14.30 -minuuttiseen videoklippiin, jossa korsuhuumoria viljelevä studiokaksikko kertaa Simo Häyhän urotöitä spektaakkelimaisen kahden taustakuvan luodessa tunnelmaa.

Journalisti kiteyttää tähän mennessä kerätyn tiedon puhumalla mahdollisen elokuvan mahdollisesta tuottajasta ja viittaa tämän tuottamaan klassikkoon, Kummisetään. Ollaan kaikesta päätellen suurten asioiden äärellä. Toimittaja päättää viiltävän syvä-analyysinsä toteamalla, että elokuvahankkeesta ei tiedetä juuri mitään. 

Ilta-Pulu on tavoittanut tulevan ehkä-ohjaajan sähköpostitse, ja vastauksessaan hän vahvistaa että aikoo todella ohjata elokuvan, jos se tehdään, ja että tarkoitus olisi todellakin käyttää edellä mainittua tuottajaa sekä käsikirjoittajaa. Ohjaaja lupaa kertoa lisää, heti kun tietää asiasta jotain.

"Breaking news! Olli Saarela sanoi asiasta jotain kaksi vuotta sitten!". Saadaan tietää, että Olli Saarelalla on myös ollut tarkoituksena ohjata elokuva samasta aiheesta, vuonna 2015.

Silloin on ollut joku kansanliike asiasta. Nyt Ollia ei kuitenkaan ole tavoitettu kertomaan 2 vuotta sitten kuopatusta projektistaan.


"Ja sitten loppuhuipennukseen!"

Studion valot himmenevät, ja esiin tulee palavilla kirjaimilla teksti:

http://www.paivanlehti.fi/talvisodan-tarkka-ampuja-simo-hayhasta-tehdaan-hollywood-elokuva-mukana-huipputuottaja/

Että pitikin lukea.
Ja tässä se tulee: uutisen viimeinen silaus laatutyölle. Linkki päivänlehti -verkkosivuston uutiseen, jossa kaikki edellämainittu on jo kerrottu, 3 päivää sitten, paremmilla lähdetiedoilla ja paremmin kirjoitettuna. Juuri mitään ei ole kopioitu tai varastettu! Vaviskaa järkähtämättömän journalistisen spektaakkelin edessä!


Toimittaja Ranta Ilta-Pulusta, olette palkintonne ansainneet. Hienoa työtä!


-Pastori-

Ei kommentteja: