sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Eläminen kiellettyOlipa kerran kaukana pohjoisessa Kiukkula-niminen maa, jonka eräässä syrjäisessä Keski-Laimealan läänissä sijaisevassa Apparilan kylässä sijatsevassa elementtitalossa aloitteli eräs Niilo Nahjus varovaisesti aamutoimiaan.

Hän sipsutteli hiiren hiljaa extrasoft-aamutohveleissaan laittamaan itselleen kofeiinitonta aamukahvia ja vihannespuuroa, varoen samalla visusti herättämästä avovaimoaan Saija Saamatonta. Saija oli nokosilla 16-tuntisen hoitopäivystyksensä jälkeen ja tarvitsi varmasti hieman lepoa.


Perheen silmäterä Pirjo-Petteri Saamaton-Nahjus torkkui suloisesti sohvalla kuolan tahrima pää Playstation 3:een liimautuneena. Niilo-isi hymyili ylpeää vajakin hymyään, maistoi rasvattomia, suolattomia ja mauttomia eineksiään ja napsautti television auki.


Välittömästi eteisestä kuului kolahdus, kun naapurissa asustava vanhapiika Eija Ryhmy-Jortikka paiskasi joka-aamuisen noottinsa postiluukusta. Aina valpas naapuri huomautti, että taloyhtiön järjestyssääntö kieltää metelöinnin ennen kello kuutta aamulla. Niilo kiikutti A4:sen pinoon muiden joukkoon ja vilkaisi samalla kelloa, joka osoitti kellon toden totta olevan vasta 5:57. Ohimennen Niilo mietti voisiko asiasta valittaa, tai voisiko heippalappuja käyttää vaikkapa sytykkeinä, mutta muisti sitten grillaamisen olevan sakkojen uhalla kielletty.Tv:stä tuli jo hyvää vauhtia mainoksia, joilla rahoitettiin YLE:n aamuhoureita, koska taannoin pakolliseksi määrätty mediamaksu ei millään riittänyt kattamaan nousevia kustannuksia. Parhaillaan ruudussa pyöri vaalimainos, jossa näkyi ehdokkaan numero valkealla pohjalla 15 sekunnin ajan. Muunkaltaiset vaalimainoksethan oli nähkääs kielletty. Mainontaa koskivat muutenkin nykyään melko tarkat säännökset, eikä puhettakaan että nykyäajan laatu-tv:stä tulisi jotain DNA:n törkysovinistisia puumamainoksia jostain Panutytöistä nyt puhumattakaan. Sellaiset oli jyrkästi kielletty.

Sopivaisuussäännöt täyttävä neliraajahalvaantunut Buddhalainen rantaruotsalainen eunukkitransvestiitti TV-juontaja (kaikenlainen syrjintä oli kielletty) kertoi aamun uutisissa, että hallituksen esitys oli mennyt yksimielisesti läpi pääministerin päätöksellä.

Tästä päivästä alkaen kaikki julkiset mielipiteet olivat nyt virallisesti kiellettyjä. Niilo Nahjus nyökytteli ymmärtäväisesti päätään. On hienoa että meistä pidetään huolta niin ei itse tarvitse tehdä vaikeita päätöksiä elämässä. Pirjo-Petteri mölisi unissaan ja kaatui sohvalta lattialle jatkamaan prinssessan uniaan.Niilo sai lopulta terveysvaikutteiset elintarvikkeet niellyksi ja nousi pistäytyäkseen vielä wc:ssä ennen lähtöään. Hänen olisi tehnyt mieli huuhtoa pahvisen elintarvikkeen maku suustaan kraanavedellä, mutta se oli terveysviranomaisen määräyksestä kielletty. Niinpä hän tyytyi käyttämään vesi- ja energiakiintiönsä wc:n huuhtelemiseen sekä parranajoon pimeässä.Niilo alkoi tehdä lähtöä, avasi ikkunan ja kiipesi ulos lumihankeen. Porraskäytävässä metelöiminen kun oli taloyhtiön päätöksellä ankarasti kielletty.

Ulkona Niilo törmäsi Jorma Yrjö-Röykkiöön, viriiliin eläkeläiseen joka oli vastuussa taloyhtiön parkkipaikkojen valvonnasta. Jorman tuorein ylpeydenaihe oli omakätisesti ulko-ovelle tehtailtu komea "kerjääminen ja kaupustelu kielletty"-kyltti, sekä tietysti monet muut taloyhtiön selkärankaa, moraalia ja yhteisiä pelisääntöjä vahvistavat jämerät uroteot.

Niilo kuunteli hieman hämillään, kun Jorma kertoi, että hänen autonsa oli takavarikoitu, sillä kaikenlainen pysäköinti kaupunkialueella sekä alle 6kk vanhoilla saastuttavilla autoilla ajo oli kielletty. Auton saisi kuulemma noutaa nelinkertaista Dieselveroa ja toimistomaksua vastaan poliisilaitokselta.
Niilo ei moisesta masentunut, vaan päätti pyöräillä töihin. Pyöräillessä sai terveellistä liikuntaa, sekä kahdet sakot - jalkakäytävällä ajo kielletty, sekä pyöräilykypärättä ajaminen kielletty-nimikkein. Niilo hymyili epätervettä hymyä poliisille, jolle pään aukominen oli niin ikään sakkojen uhalla kielletty.

Työpaikalla (jossa työkavereiden kanssa puhuminen, facebookin käyttö, radion kuunteleminen, tupakoiminen, ylimääräisten taukojen pitäminen, myöhästyminen, innottomuus, maalaisjärjen käyttö, sekä seksuaalisen häirinnän tunnusmerkit täyttävä vastakkaisen sukupuolen kanssa rupatteleminen oli kielletty) Niilo painoi pitkää päivää innokkaasti ja yrityksen arvoihin sitoutuen, kunnes sai potkut hieman ennen kello kuutta illalla. Kävi ilmi, että työajan käyttäminen ei-innovatiiviseen toimintaan kuten henkiökohtaisen sähköpostin lukemiseen oli kiellettyä.Niilo-parka masentui kovasti menetettyään jo kolmannen perättäisen määräaikaisen työsuhteensa surkeasti koeajalla, ja lähti samalta istumalta kapakkaan hukuttaakseen murheensa. Matkalla hän päätti ostaa pussikaljaa ja tupakkaa, joiden hankinta lähi-Lidlistä osoittautui ongelmalliseksi - tupakan myynti tiskillä oli kokonaan kielletty, ja keskikaljakin oli nykyään naapurin lintukotomallin mukaan laimennettu kakkoskaljaksi. Helan går.

Niilo löysi lopulta myyjättären avustuksella Lidlin kellarista askin Malrboroa ja osti pussillisen kakkosta, (jonka myynti ilman haittaveron lisäveroa oli kielletty) ja tilasi taksin. Matkalla taksikuski pysäytettiin ja sakotettiin, koska autossa tupakointi, kännykät, alkoholijuomien juominen, sekä kuljettajan kanssa puhuminen oli - kuinka ollakaan - kielletty. Lisäksi auton alkolukon verot olivat jääneet maksamatta, joten luvanvarainen taksiautoilu oli tämän asiantilan korjaamista ennen ehdottomasti kielletty.

Kapakassa Niilo sai eteensä muovimukillisen porkkanamehua.

Tyrmistyneelle Niilolle selvitettiin, että sosiaali- ja terveysministeriön asetukslla kaikenlaisten vaarallisten aineiden käsittely ravintolatiloissa oli kielletty. Porkkanamehulle oli saatu poikkeuslupa, kun oli kirjallisesti todistettu, ettei henkilökunnassa ole ainuttakaan porkkanalle allergista ihmistä töissä. Porkkanan läsnäolosta kuulemma varoitettiin myös ravintolan ulkopuolella asianmukaisin kyltein.

Niilo yritti vielä tappaa tylsyydeltä terän pelaamalla hedelmäpeliä, mutta pelaaminen ilman rekisteröitymistä oli jo kielletty.Niilo laahusti kotiin.

Eteisen pöydällä oli viesti Saijalta, joka oli jo lähtenyt töihin. Pirjo-Petteri oli kuulemma otettu taas vaihteeksi sosiaalitätien huostaan koska hänen kengännauhansa olivat olleet auki pakkasella, ja hän oli käyttänyt sopimatonta kieltä koulun opinnonohjaajaa kohtaan.

Saija muistutti myös, että uudenvuoden aatoksi pitäisi jo hakea nippu suojalaseja, sekä luvat kiinanpommeille, nakeille ja perunasalaatille, ja että Niilo voisi hakea purkillisen laktoositonta, rasvatonta maitoa samalla kun käy lunastamassa auton ja hakemassa Pirjo-Petterin kotiin kriisipalaverista.

P.S. Muistathan uuden kolmenkympin nopeusrajoituksen, kypärän, airbagin, liivit ja turvavyön? Turvallista matkaa, pusi pusi!

-Pastori-

Ei kommentteja: