perjantai 21. tammikuuta 2011

Artisti Maksaa

Külttüüriuutisia.

Lueskelin juuri vähän aikaa sitten uutisen, jonka mukaan kulttuurien museo Helsingissä jää ilman tiloja vuoden 2013 keväällä. Helsingin kaupunki ei aio jatkaa museon vuokrasopimusta. Ihan mutu-pohjalta tästä syntyy monelle sellainen fiilis, että Helsingin kaupunki ei juurikaan arvosta maailmankulttuuria kokoelmineen, vaan Tennispalatsiin muuttaa todennäköisesti jokin sellainen instituutio, joka tuottaa lisää rahaa.

Ei siinä mitään, tämähän on tuttu trendi, valuutta vie ja kulttuuri vikisee. Mutta samaan aikaan kun säästellään ja supistellaan, kuuluu toisaalla kankkulan kaivon iloinen kilinä: Helsingin kaupunki on päättänyt tilata Guggenheim-säätiöltä selvityksen, voitaisiinko Helsiinkin saada ihan ikioma amerikkalainen brändimuseo.

Guggenheimit olivat oman aikansa mahtipohattoja ja rahamiehiä, joiden jäljiltä jäi suuri taidekokoelma, museo ja säätiö, joka hallinnoi brändin toimintaa maailmalla. Yksi veljeksistä, Benjamin Guggenheim, matkusti kuuluisalla höyrylaiva Titanicilla. Mies kuului tokaiseen "We're dressed in our best and prepared to go down like gentlemen" ennen kuin purkki painui pohjaan. Helsinki pyrkii tekemään saman perässä - laitetaan puitteet kuntoon ennen kuin laiva uppoaa. Ei tarvitse sitten muiden eurooppalaisten ajatella, että kansa joka ajaa itsensä hölmöydellään vararikkoon olisi jotenkin epäsivistynyttä ja vulgaaria porukkaa.


Koko museoviraston budjetti vuonnda 2010 on noin 21 miljoonaa euroa. Nyt on päätetty ihan pokerina laittaa 10 % tästä summasta sen selvittämiseen mikä voisi olla kiva paikka ihkauudelle, hienolle ja trendikkäälle Kukkenhaimille. Siis 2 miljoonaa euroa - sen selvittämiseen, olisiko mahdollista rakentaa uusi museo.

Media tuuttaa päivittäin pelotteluviestiä leikkauksista, köyhyydestä ja elintason romahtamisesta, mutta se ei tunnu menoa haittaavan. Kyllähän eliitin pitää pystyä näyttämään kultturellilta - me tarvitsemme ehdottomasti amerikkalaisen museon. Muilla museoilla tai omalla kulttuurilla nyt ei ole niin väliä. Muutenkin jo hävettää kun ollaan suomalaisia, kansa vaan juo kaljaa ja laulaa karaokea. Tuodaan ameriikasta tänne vähän sivistystä, muutenhan tälle Suomi-brändile taas nauretaan maailmalla.

Hesarin perustama raati arvioi tätä toimintaa puolesta ja vastaan. Jutussa verrataan Guggenheim-museota The Beatlesiin ja suomen omaa kulttuuria valotetaan akankannon ja sääskentapon näkökulmasta. Tämä kertookin kaiken oleellisen kansallisesta häpeäntunteesta. Omaa taidetta ja omia saavutuksia ei pidetä minään, vaan tarvitaan joku iso ja luotettava kaveri kertomaan mikä on hyvää taidetta samalla kun se pitelee kättään suomineidon lompakolla.

Onko Helsingillä sitten varaa pitää The Beatlesia keikalla ympäri vuoden?

Unohdetaan hetkeksi juupas- eipäs- mielipiteet asian puolesta ja vastaan.

Fakta : Rahaa Ei Ole. Tämä tehdään selväksi aina, kun jotain tarvitaan - Suomi on vararikon partaalla, velkaa otetaan koko ajan lisää ja supistuksia ja leikkauksia suunnitellaan miljarditolkulla. Kuitenkin rahan polttamiseen syntyy kiimainen halukkuus heti, kun joku vaan väläyttää sanoja "brändi" ja "kansainvälinen". Silloin kansallinen huonommuuden tunne ajaa aina väistämättä terveen järjen ja maltin ohi.

On tietenkin mahdollista, että Helsingin Guggenheimista tulee kansainvälinen nähtävyys, joka houkuttelee taideturisteja törsäämään rahansa Itämeren helmen kioskeihin ja kuppiloihin. Espanjan versio museosta oli tuottanut miljardin rakennuskustannusten ollessa noin 190 miljoonaa. Tämä kuulostaa hyvältä. Viisinkertainen tuotto taiteelle.

Asiassa on vain yksi mutta - mistä ne tajunnan räjäyttävät taideaarteet, joita sankat ihmisjoukot rientävät katsomaan, saadaan? Jos niitä ei meillä ole omasta takaa, ne pitää ostaa. Ja siihen menee jälleen penni poikineen, kun lähdetään isojen poikien taidehiekkalaatikolle leikkimään. Onko meillä rahaa ostaa museoviraston 21 miljoonan budjetilla moniakin merkittäviä taideteoksia?

Käy niinkuin Kummelissa - Artisti maksaa. Ja paljon.-Pastori-

2 kommenttia:

Riku Riemu kirjoitti...

Nythän on niin, että mielipiteitä saame tästäkin rajoitetusti esittää, mutta kukkenhaim tarvitaan: "uupperatalossa ei voi käydä kovin usein - se on kyllä hienoa, mutta kun ne kiljuu niin kovaa!"

Kukkanhaim söisi rahat kaikelta alhaiselta kultturiltamme, silti epäilenmä, että kulttuuri-ihmiset ovat riemuissaan, kun porkkana on, että he saavat kanavan omille töilleen suureen maailmaan.- Niinpäniin.

Kukkanhaim tulee, jos on tullakseen, vain koska monetkaan muut eivät suostu taidemuseon mittavia menoja kattamaan yhteiskunnan varoilla. Bilbaon vastaava saatta hyvin tuottaa, mutta täällä se ei vaan onnistu.

Me suomalaiset olemme olleet jo pitkään melkein amerikkalasiva itsekin.

Riku Riemu kirjoitti...

Anteeksi lukuisat kirotusvirehet tuossa, olivat näppäimistön vika, kun se ei suostunut tottelemaan!