perjantai 24. helmikuuta 2012

Hyvinvointia rakentamassaKokoomuksen Jan Vapaavuori höpöttelee 19.2.2012 sunnuntain Helsingin Sanomissa tarinoita eläkeiän nostamisen puolesta. Miehen puheissa vilahtelee tyypillistä kokoomusretoriikkaa, jossa hyvinvointiyhteiskunta käsitteenä sotketaan ajatukseen, jonka mukaan ihmisen pitäisi mielellään kuolla työnsä ääreen, ettei hän aiheuttaisi ylimääräisiä kuluja yhteiskunnalle.

Vapaavuoren näkökulma on, että ihmiset elävät "satavuotiaiksi" ja jäävät eläkkeelle 63-vuotiaina.

Keskimääräinen elinikäennuste on lehtitietojen mukaan 81 vuotta(miehet), naisilla 86 vuotta. Vapaavuoren tarkoitushakuinen heitto on siis aavistuksen verran, 14-19 vuotta päin pyrstösulkaa.

Lehdessä mainitaan myös mielenkiintoinen tieto, jonka "elinikien ennustetaan nousevan selvästi yli 90 vuoden lähivuosikymmeninä".

Melko optimistinen veikkaus.


Terveyssosiologian dosentti Markku Myllykangas luennoi Itä-Suomen yliopistossa (kansanterveystieteen ajankohtaiset kysymykset) terveyden eriarvoistumisesta, ja esitti tilastotietoa (KTL:n julkaisu 2006) jonka mukaan matala- ja korkeakoulutettujen elinikäennusteessa on tällä hetkellä melkoinen ero, miehillä 6 vuotta, naisilla 3 vuotta (seurantaa on tehty 1960-luvulta asti).

Sanonta köyhästä ja kipeästä pitää siis varsin hyvin paikkansa. Sosiaaliluokkaan ja koulutukseen perustuvat terveyserot jatkavat kasvuaan myös tulevaisuudessa - käsi kädessä kasvavan eriarvoistumisen kanssa.

Jos köyhä mieshenkilö elää nyt 75-vuotiaaksi (81 miinus kuusi vuotta), ehtii hän nauttia peruseläkettään 10-12 vuotta ennen kuin potkaisee tyhjää. Vapaavuori laskeskelee ilmeisesti tilikirjoissaan niin, että jos eläkeikää pamautettaisiin nostaen kertaheitolla vaikkapa seitsemäänkymmeneen vuoteen ja samalla köyhien elinikäennuste laskisi vielä muutamalla vuodella, ei köyhille tarvitsisi maksaa ansaittuja eläkkeitä kuin maksimissaan 2-3 vuotta ennenkuin aika jättää. Jopa 80% säästöt!

Säästyneitä rahoja voitaisiin sitten sijoittaa johonkin hyödylliseen, esimerkiksi osakkeisiin, jolloin voitaisiin tukea kokoomuslaisten rahasampoja ja varmistaa näiden omistamien firmojen kilpailukyky markkinoilla. Siinä sitten raskaan työn raatajat, harmaahapsiset paperinpyörittäjät voisivat nostella osinkotuloja 28 prosentin light-verolla aina sinne mainittuun sataan ikävuoteen asti.

Kiteytettynä - köyhät voisivat tehdä töitä kuolemaansa asti, jotta säästyneillä rahoilla voitaisiin tehdä hyvinvointiyhteiskuntaa niille, jolla on varaa nauttia vanhuudestaan.


Yhteen hiileen puhallellaan, eikö totta?


Odotan innolla sitä päivää, kun vetreä 75-vuotias palosotilas savusukeltaa Jan Vapaavuoren turvaan palavasta asunnostaan.-Pastori-

2 kommenttia:

Riku Riemu kirjoitti...

Minusta töissä pitää jaksaa ainaki kuolemaan saakka, mielummin vähän sen jälkeenkin, niinku Juice ja muut jotka yhä tienaavat!- Niiden ei tietysti tartte, jotka on osakkeita tajunnu ostaa ja niinku omistavat ja hoitavat tän kaiken, ja ovat sillai niinku kaikesta vastuussa.

- Nimim. kokoomus för äver and after that!

Pastori kirjoitti...

Mikä maino ajatus, herra Riemu!

Uskon että valtionvarainministeriö ottaisi tämän idean riemulla vastaan (anteeksi kömpelö sanaleikki) - nythän kansalaisten nylkeminen lopetetaan täysin perusteettomasti siihen hetkeen kun veronmaksaja siirtyy ajasta ikuisuuteen.

Useimmilta jää kuitenkin jälkeen jonkinlaista omaisuutta, joka annetaan perusteettomasti jälkikasvun tai sukulaisten hassattavaksi sen sijaan että rahat siirrettäisiin Kreikkaan tai vaikkapa kokoomuksen virkistyskassaan.

Tämänlainen törsäys pitää ehdottomasti laittaa kuriin. Eikö voitaisi säätää jotain lakia, joka luo yksilölle velkaa, sanotaanko vaikka 500 euroa kuukaudessa heti syntymästä lähtien? Eihän sellainen vetele, että täällä lonnitaan ja ollaan jouten, kun pitäisi tuottaa! Eihän esim. Nalle Wahlrooskaan ole jouten vaan antaa pyytämättä ja yllättäen jos jonkinlaista lausuntoa julkisuteen parantaakseen maamme selkärankaa.

Tälla tavoin Suomikin voisi inuta eu-paketteja kun saataisiin kunnolla velkaa!