keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Tervetuloa risusavottaan

Uuden talousjärjestelmän oravannahkavarasto odottaa keräämistään.


Olette varmaan huomanneet, että nykypäivänä ollaan kovasti huolissaan siitä miten ihmiset saataisiin töihin. On väläytelty monenlaisia viriilejä ehdotuksia tilanteen korjaamiseksi. Risusavotasta on aiemminkin veistellyt ainakin sellutehtaan terävin kynä Teuvo Hakkarainen. Tosin hän taisi ajatella pakolaisia sinne risuja keräämään, mutta ajan trendi on joka puolella se, että työttömien on parempi olla ilmaisissa töissä sen sijaan että makailevat siellä kotisohvalla, en usko että tässä ruvetaan ketään erottelemaan syntyperän perusteella.

Ns. kuntouttavan työtöiminnan nimissä onkin jo perustettu jos jonkinlaista tehdasta tekemään miljoonaluokan bisneksiä, mm. mölkkypelejä ulkomaille ilmaistyön voimin. Niille jotka eivät ole perehtyneet vielä orjatyön riemuihin suosittelen perehtymään erinomaiseen tietopakettiin joka löytyy Juukalaisen kunnanvaltuutetun Sakari Timosen blogista.

Keskeinen ideahan tässä on se, että työttömiä pakotetaan ilmaiseksi tekemään töitä, ja järjestävä "kuntouttava" yritys, yhdistys tai muu höpöfirma kerää voitot talteen. Tämä mekanismi kuntouttaa työttömiä ja parantaa heidän työllistymismahdollisuuksiaan. Miten, se ei allekirjoittaneen mieleen mahdu, koska jos ilmaista työvoimaa on saatavilla, ei yksikään tervepäinen yrittäjä ota palkollisia riesoikseen.

Siispä : teetetään töitä ilman palkkaa!

Kuvassa ns. puhkeamistaan odottava kupla.
Tämän mullistavan oivalluksen johdosta jopa hallitus on herännyt talviuniltaan, ja keksinyt aivoriihessään että parasta lääkettä työttömyyteen olisi antaa työttömille mahdollisuus (ehkä jopa velvollisuus?) mennä töihin ilman työsuhdetta ja siitä maksettavaa palkkaa. Ajatelkaa, mitä mahdollisuuksia tällainen menettely mahdollistaa yrityksille! Ilmaisia kassatyöntekijöitä, taksikuskeja, siivoojia ja sorvinkääntäjiä pilvin pimein! Suomi nousuun! Panssarimersun takapenkki pitää siivota, kuolaa on joka puolella!

Eikä tässä vielä kaikki : kun mitään velvollisuutta varsinaiseen palkanmaksuun ei ole, ei työssä olevaa työtöntä (mikä paradoksi) tarvitse edes katsella minuuttiakaan pidempään kuin mitä sikaria tupruttelevaa firman johtajaa huvittaa - eikun ukko pihalle ja paremmin motivoitunut orja tilalle. Kyllä vain! Ei koeaikoja, ei sopimuksia, ei mitään muuta kuin tehty työ, ja siitä maksettava sanahelinällä maksettava nollakorvaus, joka puetaan muotoon : "Saat ehkä jotain palkkaa, jos haluamme palkata sinut sitten joskus".

Tällä kierrätysmenetelmällä ratkeaa myös se ikuinen ongelma, että miten 600 000 työtöntä ängetään 100 000 avoimeen työpaikkaan. Ratkaisu on ilmeinen : laitetaan kahden kuukauden välein aina osaamisensa esittelijä (eli orja / ilmaistyöntekijä) pihalle ja otetaan uusi tilalle. Ei enää työttömyyttä!


Tässä parodiassa surullista on ainoastaan se, ettei se ole parodiaa. Tällaisia ehdotellaan ihan tosissaan.


Kulttuurialalla tilanne on ollut tuttu jo pidemmän aikaa. Viime päivinä graafikko Kasper Strömman kirjoitti ansiokkaasti blogiinsa luettelon mainioista työtarjouksista, joita hänelle on ehdoteltu. Kovinta settiä tarjoili Opetus- ja kulttuuriministeriö : mahdollisuus tulla Finlandiataloon kahdeksi päiväksi töihin, tilaisuuteen johon tulee 700 arvovierasta ympäri maailmaa, ateriakorvauksella ja näkyvyydellä. Hyvä ettei sentään paljon tarvitse maksaa omasta pussistaan. Ala-arvoista tässä on ilmeisen kusettamisen lisäksi se, että jos kulttuuriministeriö arvostaa kulttuuria nollan euron (0€) edestä, on kulttuurin arvostus todistettavasti pohjalukemissa.

Musiikkimaailmassa samaa on tietty harrastettu jo pitkään - ei me pojat oikein mitään rahaa makseta, mutta jos saatte kaljaa ja ruokaa, niin tulkaa keikalle, saatte näkyvyyttä. Tästä aina tulee mieleen rumpaliherra Torvikosken kuolematon lausahdus : "ilmaisissa keikoissa on se hyvä puoli, että ne poikivat usein lisää ilmaisia keikkoja".

Nyt tarvittaisiin kipeästi ministeriön ohjeistusta. Minkälaisella kurssilla risuja otetaan vastaan veroja maksettaessa? Paljonko näkyvyyttä tarvitaan että ruokakaupasta saa maitoa ja kananmunia? Onko mahdollista maksaa veromätkynsä työkokemuksella?


Se vanha hyvä tapa.

Näitä odotellessa vastaehdotus:
Maksetaan ammattilaisille tehdystä työstä palkkaa.
-Pastori-
Ei kommentteja: