maanantai 7. marraskuuta 2016

Gugge Gieguu, taas kerran


Modernia taidetta: Guggenheim NY
Agnes Martin "The Islands", 1961
Tämä on neljäs kerta, kun ihmettelen intoa perustaa Guggenheimin taidemuseo Helsinkiin. Voisi kuvitella, että olen erityisen kiinnostunut modernista taiteesta, mutta jos suoraan sanotaan, se menee minulta useimmiten ns. yli hilseen. Näin tapahtuu myös aina, kun yritän ymmärtää ns. Stubbilaista matematiikkaa, jolla yritetään perustella ihmisille miksi Guggenheim halutaan rakentaa.

Hankkeen puolustajat esittävät, että turistivirrat matkustavat Helsinkiin ihmettelemään taidetta jopa 500 000 vuosittaisen kävijän voimin. Berliinissä Guggenheim veti hieman yli 120 000 kävijää vuodessa, jonka seurauksella lappu laitettiin luukulle vuonna 2013. Helsinki on siis yli 4 kertaa kiinnostavampi kulttuurikohde kuin Berliini.

Aikaisemmin, vuonna 2012 Guggea yritettiin runtata väkisin läpi, ja silloin arveltiin että pelkkä rakennus maksaisi noin 140 miljoonaa euroa. Nyt väläytellään 120 miljoonan hintalappua. Ilmeisesti nykybudjetissa käytetään Virolaisia rakennustyömiehiä, koska hankkeen puolustajat uhoavat, että Guggen rakentaminen toisi jopa 2200 työpaikkaa. En tiedä paljonko itse rakennustarvikkeet maksavat, mutta ainakin Abu Dhabissa rakenteilla oleva Guggenheim on yhä kesken. Rakentaminen aloitettiin 2011, ja valmista ei ole tullut vieläkään, vaan arvioiaan että se valmistuu ensi vuonna 2017. Jos tämä kaavailtu 120 miljoonaa laskettaisiin pelkästään työvoimamenoiksi kuudelle vuodelle, tulisi raksamiehen kuukausipalkaksi komeat 757€ kuukaudessa. Tässä ei toki ole vielä huomioitu työnantajan suorittamia pakkomaksuja.

Timo Soini on useaan otteeseen uhonnut, että hankkeeseen ei laiteta senttiäkään valtion rahaa. Valtion talousarviossa museotoimeen laitettiin kokonaisuudessaan 20,6 miljoonaa euroa, ja vuoden 2017 esityksessä summa on 22,9 miljoonaa euroa, siis 2,3 miljoonaa enemmän kuin tänä vuonna. Se on by the way valtion rahaa. Arvaako kukaan, miksi budjettia on yhtäkkiä päätetty nostaa 10%?

Valtion rahaa saattaa nimittäin myös kulua, jos "yksityisistä rahoittajista" löytyy sellaisia firmoja kuin Finavia ja Finnair. Ne kun ovat valtionyhtiöitä, ja niiden rahat ovat, no, valtion rahaa.


Maurizio Cattelan installaatio, Guggenheim NY
Sanni Grahn-Laasonen, joka oli eturintamassa leikkaamassa koulutuksesta, on jo ehtinyt luvata Guggenheimille 1,3 miljoonaa valtionosuuksia vuodessa, koska kulttuuri. Museolaissa (729/1992) annetaan mahdollisuus jakaa fyrkkaa museolle, jos se 1§ mukaan "ylläpitää ja vahvistaa väestön ymmärrystä kulttuuristaan, historiastaan ja ympäristöstään". Suomessa asuvat amerikkalaiset ovat varmasti mielissään, onhan jenkkiläinen tuontimuseo sentään jotain ihan muuta kuin nykyisen kotimaan suojalkapallo- ja eukonkantokisat.

Eivät rahoituksen ihmeellisyydet tähän lopu. Wille Rydman kirjoitti myös varsin mielenkiintoisen listauksen asioista, jotka osoittavat että tämä homma ei kestä päivänvaloa.

Kansankielelle käännettynä Willen tekemä kansalaisjournalismi osoittaa, että Helsinki maksaa verovaroin suurimman osan rakennuksesta, jonka lisäksi Helsinki lainaa Guggelle rahaa, jonka takaajana Helsinki itse toimii. Eli jos Gugge ei saa lainojaan maksetuksi, Helsinki maksaa ne itse. Nerokasta! Lisäksi lainan takaisinmaksu hoidetaan siten, että se on "vuokraa" museon tontista, vaikka itse asiassa onkin lainan takaisinmaksua. Näin Gugge ei siis maksa toiminnastaan euroakaan, vaan on pelkästään saamapuolella, kävi miten kävi. Kohtuutonta, että suurin hyötyjä ei maksa, vai miten se meni.

Lisäksi se tosiasia, että Guggenheim kerää lisenssimaksuja 22,8 miljoonan euron edestä 20-vuotisella sopimuskaudella, on nyt jäänyt sujuvasti keskustelun ulkopuolelle. Hmm, liittyisikö museotoimen budjettilisäys asiaan? Siitähän jää miljoona euroa "ylimääräistä" tuon kaavaillun 1,3 miljoonan automaattituen jälkeen. 22,8 miljoonaa jaettuna 20 vuodelle on sattumalta 1,14 miljoonaa vuodessa. Ei ihan täsmää, mutta suhmurointiin on 20 vuotta aikaa niin eiköhän se järjesty.


Tilaa riittää, kun rahvas ei ravaa häiritsemässä -installaatio
Guggenheim NY
Summa summarum :  Museon toiminnan pyörittäminen maksaa miljoonia vuodessa. Lisensseihin menee miljoonia vuodessa, rakentamiseen ja sen lainoitukseen menee miljoonia vuodessa, ja vuokria jää saamatta miljoonia vuodessa. Palkkoihin ja näyttelyihin menee miljoonia vuodessa. Ainoastaan Guggenheimin näyttelytiloihin ei mene miljoonia vuodessa, nimittäin maksaneita asiakkaita.Yhteiset rahat laitetaan kankkulan kaivoon, jonka pohjalla lastia odottelee Panaman lipun alla purjehtiva aarrelaiva. Kiitos rahoistanne ja hyvää jatkoa.
-Pastori-

1 kommentti:

Riku Riemu kirjoitti...

Voisi ajatella, että guggelta on nyt kaula katkaistu. Paha sanoa, luultavasti yrittävät vielä sadannen kerran ja kyllä se siitä pikkuhiljaa etenee. Sijoituspaikaksi tosin tulee mouhijärvi, siellä on vissiin kolme tuhatta asukasta. Kolme heistä käy velvollisuuden tunnosta guggeen tutustumassa.