keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Viestinnän lyhyt oppimäärä


Itsenäisyyspäivän menu
Itsenäisyyspäivää vietettiin suuressa osassa maata leppoisissa merkeissä perinneruokia ahmien, mekonrakentajien tekeleitä telkkarista ihaillen ja yleisesti perheen parissa chillaten. Tämän lisäksi tietysti oli monenlaista soihtukulkuetta, ja kuten arvata saattaa, niin sanomistahan niistä taas tuli.


Itsenäisyyspäivän mono
Kävi nimittäin niin, että erinäiset nationalistisia aatesuuntauksia kannattavat henkilöt järjestivät marssin, jossa suomen itsenäisyyttä juhlistivat liehuttaen lippua, jota komisti eräänlainen riimukirjainta muistuttava t-kirjain. Liekö tunnus peräisin Thorista, tai jostain muusta pohjoismaisen mytologian jumalhahmosta, tiedon puutteessa on tyydyttävä vain arvaamaan. No, oli miten oli, näiden pölkvistien käsitys itsenäisestä kotimaasta on totalitaristinen, yleispohjoismainen fasistidiktatuuri, jota johdetaan norjasta käsin. Eläköön IsämMaa *syvä huokaus*.Eihän siinä, natseillakin on valitettavasti oikeus juhlia itsenäisyyttä, kunhan yleinen järjestys säilyy, haluamallaan tavalla. Provokaation ja tappeluiden vaara toki on julkinatseilussa ilmeinen, ja juuri tästä syystä virkavalta oli varustautunut tuleviin kahakoihin melko raskaalla kalustolla, oli kuulemma konstaapeleja kutsuttu ihan maakunnistakin saakka kaljupäitä mulkoilemaan.

Natseja oli arviolta pari sataa, vastamielenosoittajia yli 10-kertainen määrä. Tapahtuma sujui pääosin rauhallisesti, mutta eräs mielenkiintoinen episodi pääsi kuitenkin syntymään.Edellisvuonna maineeseen päässyt vatipää-anarkisti (joka pääsi vuosi sitten iltalehteen saatuaan paineilma-aseesta) kunnostautui jälleen väkivallan käytössä, ja oli tällä kierroksella onnistautunut soluttautumaan natsikulkueeseen. Tolvana päätteli ilmeisesti, että natsien tuoman väkivallan uhan saa parhaiten yleiseen tietoisuuteen lyömällä natseja päähän. Tästä saa olla toki salaa hyvillään, mutta väärin se on silti, lainkin silmien edessä. Siitä puhuen, katsotaanpa miten homma lähti etenemään.Poliisi julkisti ensin twitter-tiedotteen, jonka mukaan pohjoimaisen vastarintaliikkeen mielenosoituskulkueessa kaksi ihmistä alkoi tapella keskenään. Poliisin tiedotusjohtaja Juha Hakola oli twiitin takana, ja alkuperäinen viesti antoi yksiselitteisesti ymmärtää, että tappelijat olisivat olleet samaa porukkaa - eli että natsit olisivat tapelleet keskenään. Näin myös iltalehti kiirehti asiasta uutisoimaan (linkki kirjoituksen lopussa). Poliisin tiedotusjohtaja antoi twitterin laulaa noin 20 minuutin kuluttua tapahtuneesta. Tämän kirjoitushetkellä, vähän yli vuorokausi myöhemmin, kyseinen viesti oli jo kadonnut koko internetistä. Ei mitään iltapäivälehdissä, vaikka luulisi että journalisteja kiinnostaa, jos poliisin tiedotusjohtaja tiedottaa mitä sattuu.

"Onks tää natsi vai anarkisti?"
"Emmä tiedä, heitetään autoon joka tapauksessa"
Tämän saman tiedon - oletuksen siitä, että rähinöitsijät olivat samaa porukkaa - varassa toimittiin myös kiinniottotilanteessa; väkivaltaisemmin käyttäytynyt juhlija laitettiin jalkarautoihin ja nippusiteisiin, kun taas käskytystä uskonut toinen osallistuja sai kiivetä maijan pahnoille ihan omin avuin ja ilman rannekoruja. Heidät heitettiin samaan autoon ja ovi pantiin kiinni. Tilanne oli siis seuraava: väkivaltaa harjoittanut anarkisti, ja jalkaraudoissa ja nippusiteissä oleva natsi lattialla kyljellään, lukitussa poliisiautossa. Ei käy kansallismielistä kateeksi.

Aikansa mäiskittyään anarkisti joutui keskeyttämään, kun poliisit tulivat myös autoon ja alkoivat rauhoitella tilannetta sähkölamauttimella. Oletettavasti käsiraudat saatiin nyt myös anarkisin ranteisiin."Kuuleksä jotain kolinaa?"
"Emmä mitään kuule, juodaan ny kahvit rauhassa"
Mitä tässä sitten lopulta tapahtui?

Nähdäkseni tässä on muutama mielenkiintoinen vaihtoehto pohdittavaksi:

1) Poliisin tiedottaja teki kardinaalimunauksen, ja kiirehti tärkeänä miehenä tiedottamaan ja kiillottamaan kilpeään, näyttämään että tässä on mies tilanteen tasalla, ja että hereillä ollaan, jonka seurauksena

2a) perustehtävissä oleville poliiseille syntyi väärä käsitys tilanteesta, jonka seurauksena natsi sai nenäänsä vähän enemmän kuin alkuperäisessä tilanteessa olisi saanut, tai

2b) Huolimatta tiedotuksesta poliisi päätteli, että asiat voidaan hoitaa vanhaan maakuntamalliin, antaa pojille rauhassa kahvitauon verran aikaa selvitellä asiaa maijan takapenkillä, ja pienenä tasoituksena raudoittaa vain toinen heistä, tai

3) Poliisi ei ollut ihan tehtävien tasalla vaan laittoi kissan ja koiran samaan häkkiin, jota tiedotusjohtaja pyrki sitten twiitillään paikkaamaan saadakseen tilanteen näyttämään alaisilleen edullisemmalta.


Mikään vaihtoehdoista ei ole oikein mieltä ylentävä.

Ensimmäisenä ihmetystä herättää jumalaton kiire tiedottamisessa. 20 minuuttia tapahtuneesta on jo viserretty nettiin miten asiat ovat. Toki Twitter on olemassa juuri reaaliaikaista tiedotusta varten, mutta yleisesti ottaen poliisi julkaisee tiedotteita vasta, kun tapahtumat on selvitetty ja tutkittu. Tämän takia poliisin tiedotteisiin suhtaudutaan yleensä faktoina.

Nyt on jostain syystä toimittu toisin. Miksi?

Toinen ihmetystä herättävä seikka on tietenkin se, että miksi pahoinpidelty ja pahoinpitelijä laitetaan samalla kyydillä menemään putkaan, ja vielä siten, että turpaansa saanut on raudoissa ja turpaanvetäjällä on kädet ja jalat vapaana toimintaan?


Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että natsiaatteen kannattajat kärsivät nahoissaan, mutta pahoinpitely on rikos joka tapauksessa, ja antaa vähintään erikoislaatuisen kuvan poliisin tilannetajusta, jos turpaanvedetty jätetään rauhassa kaksin pahoinpitelijänsä kanssa. Vaihtakaapa natsin ja anarkistin tilalle vaikkapa pahoinpidelty nainen ja kännissä oleva mies, tuskin heitäkään samalla kyydillä vietäisiin prosessoitavaksi. Anteeksi jos nyt joku natsi pahoitti mielensä, kun vertasin heitä perheväkivallan uhreihin.


Paskan maku tapahtuneesta jää juuri tapahtuman tiedottamisesta. Ensin poliisi kiirehtii tiedottamaan väärin ja vailla faktoja, ja sitten tiedote katoaa kuin taikaiskusta netistä, jonka jälkeen keskitytään korostamaan vain sitä, kuinka rauhallisesti kaikki sujui ja kuinka hyvin poliisi oli valmistautunut tilanteeseen.

Tämä ei herätä erityisen suurta luottamusta poliisin toimintaan. Jos poliisi on toiminut tilanteessa oikein, miksi jälkiä pitää siivota kamalalla kiireellä? Jos taas on tehty virhe, pitäisi siitäkin tiedottaa avoimesti, tähän malliin: "Saimme ensin väärää tietoa tilanteesta, nyt julkaisemme oikeansisältöisen tiedotteen tapahtumista". Antaisi suoraselkäisen kuvan, jos myönnettäisiin reilusti, että perseelleen meni, innostuttiin liikaa, mutta näin tässä oikeasti tapahtui. Se toinen epätodennäköinen vaihtoehto, että poliisia ei kiinnosta mitä todella tapahtui, olisikin sitten vähän vakavampi juttu.

Poliisissakin kannattaisi muistaa, että netti on pullollaan erilaisia vaihtoehtomedioita ja niiden höyrypäisiä kannattajia. Älkää syventäkö heidän paranoiaansa ja epäluuloansa enää yhtään enempää perseilemällä tiedotusasioissa.Linkit ennen ja jälkeen-uutisiin:

Iltalehti 6.12 kello 17:43 "Kuvat rajusta yhteenotosta mielenosoituksessa - uusnatsit rettelöivät keskenään"

Iltalehti 7.12 kello 16:59 "Poliisi käytti itsenäisyyspäivänä etälamautinta maijassa kahakoineeseen vastamielenosoittajaan"
-Pastori-

Ei kommentteja: