sunnuntai 18. toukokuuta 2008

Rosvoja ja Poliiseja

Jälleen eräs keväinen viikonloppu vierähti musisoinnin merkeissä. Kaksipäiväinen megakiertue käsitti käytännössä koko läntisen Suomen : soitin soolona poskea Raumalla ja Henkan & Kulkureiden kanssa Porissa. Kiitoksia yleisölle ja erityisesti henkilökunnalle molemmille paikkakunnille. On mukavaa kun homma toimii mallikkaasti.

(Risuja taas lähtee sille hullulle autoilijalle, joka meinasi ajaa itsensä ja muutaman sivullisen tartar-pihviksi koetellessaan uuden Mondeonsa turvatekniikan rajoja. )


Vietin lauantaiaamun (ts. iltapäivän) Parnell'sin tihkusateisella terassilla nauttien hyvästä kahvista ja piipullisesta tupakkaa ja silmäilin samalla vanhat ja uudet Iltalehdet läpi. Silmiini purjehti ihka-aitoa Alibimateriaalia, niin rikollinen meininki oli taas Suomen maata koetellut.

Joskus palopostin kokoisena sisäistin logiikan jonka mukaan rikoksesta seuraa rangaistus. Kuinka helppoa maailmaa olikaan ymmärtää noihin aikoihin.Nikita Joakim Fouganthine (kavereiden kesken ihan vaan Valjakkala) oli käynyt ohjaamattomalla omatoimilomalla Suomen lapissa. Ajattelimme ystäväni tehdä kesäkuussa ihan samaa, ei siinä mitään. Ainoa erikoinen piirre kyseessä olevan julkkiksen reissussa oli se, että Nikke sattui olemaan vankeudessa tehdessään tämän matkan.Viisaammat kysyisivät tietysti, että mitä jarkeä sellaisessa vankeudessa on, mistä pääsee halutessaan lappiin lomailemaan. Ja on sitä kyllä herran tähden kyseltykin.

Erinäiset kansanedustajat ovat mälvänneet (jälleen uusiosanakirjasta : verrokkina esim. "ryssiä, kämmätä, ähertää, tuhrata, mokailla") vaalirahoituksensa kanssa siihen malliin että poliisi kurtisti kulmiaan ja sosiaalipornoon tosi-tv:n kautta hurahtanut Suomen kansa alkoi huutaa verta. Verenhimoon saattoi toki olla syynä myös pyhä kansallisurheilumme jääkiekko, jossa kerrankin rakas naapurimme ja kolme kruunua sai käkeensä pronssiottelussa niin lujaa että ranteet paukkuu. Kauhukuvissa odoteltiin tietty jo sitä viimeisen 5 minuutin perinteikästä nousua.

"Sundin vetää tauluun lukemat 5-4. Miten tässä taas näin kävi?"
Ei onneksi tällä kertaa. Mutta se lätkästä, olin hourailemassa rikollisista.

Kansanedustuslaitoksemmehan on nyt teknisesti ottaen täynnä rikollisia. Vaalirahoituksesta on säädetty niin kutsuttu laki (lex) joka velvoittaa kyseisen lain piirissä olevia kansalaisia toimimaan lain kirjaimen mukaan. Joko tietyt henkilöt eivät miellä itseään kansalaisiksi, tai sitten eivät koe moisten lakien koskevan itseään. Tässä on tietty paradoksi - ihmiset jotka istuvat lakeja säätämässä eivät katso velvollisuudekseen itse noudattaa niitä.


Tässä kohtaa aloin ihmetellä syvästi ja koputtelin piippuni tyhjäksi. Eikös nyt ollut niin, että suurin syy Iken potkuihin oli se, että katsottiin ettei hän tekstittelytoimintansa jälkeen voi olla enää luotettava ministerin virassa? Onko siis niin, että tekstailu tissiblondeille on rikollisempaa toimintaa kuin se että rikkoo tieten tahtoen vaalirahoituslakia ja vielä kehuu lehdissä tehneensä niin siksi, ettei lain noudattamatta jättämisestä ole mitään seurauksia?

Kyseessähän nyt ei ilmeisesti ollut tasa-arvoasia. Silloinhan tilanteeseen olisi suhtauduttu hieman toisin, vai mitä. Tosin tässä kohtaa voidaan taas hampaat hiekasta kirskuen hymyillä että toiset ne vaan on vähän tasa-arvoisempia kuin toiset.


Poliisi on voimaton tällaisten rikollisten edessä. Nikke F juoksee vapaana ilman seuraamuksia, Matti ja kumppanit saavat Ideapark-rahaa touhuihinsa ilman seuraamuksia. Aina viisas ja ajan tasalla oleva Tarja C jopa kiirehti antamaan lausuntoja jonka mukaan pääministerin uskottavuus ei ole uhattuna. Ikään kuin uskottavuusasiassa olisi enää kaiken tämän ähräämisen jälkeen jotain epäselvää. Mitenkä se sellainen unohtelu ja tietämättömyys nyt epäluuloja herättäisi.


Keskustelupalstat, nuo internetin käymättömän korpimaan kenttäoikeudet ovat olleet pullollaan näiden tapausten selvittelyä. Ihmiset haluaisivat antaa Nikelle napin otsaan. Politiikasta keskustellaan aavistuksen rauhallisempaan sävyyn vaikka sielläkin kieltämättä olisi joskus muillekin kuin Rosa Meriläisen rintanapeille käyttöä. Vaihtoehtoisen metodin rikollisten uudelleenkoulutukseen tarjosi kuitenkin enoni, joka aikanaan kehitti loistavan suunnitelman vankiloiden uudistamiseksi.


Nykyiselläänhän vankila tuntuu olevan lähinnä rikollisen uran yliopisto. Varsinaista eheyttävää vaikutusta ja ns. oppia ja ojennusta sieltä saavat valitettavan harvat. Esim juuri Nikke on istunut telkien takana pitkälti toistakymmentä vuotta, ja heti kun tilaisuus koittaa, mies ottaa ritolat lainatulla autolla. Mitä on opittu telkien takana? Ei paljoakaan. Jos ei auton kylmäkäynnistystä sivuleikkureilla lasketa.

Sen sijaan enoni ajatus perustuu seuraavaan : Kun ihminen tekee rikoksen, siitä seuraa rangaistus joka muutetaan teon vakavuuden perusteella tietyksi määräksi euroja. Sitten kriminaali toimitetaan vankilaan, jossa joutuu tekemään tuottavaa työtä. Työstä maksetaan ihan oikeaa palkkaa, josta vähennetään ensin verot ja maksut - sen jälkeen vanki maksaa sellin vuokran, lämmityksen, veden ja ruuan sekä muut haluamansa mukavuudet IHAN NIIN KUIN MUUTKIN IHMISET - ja jäljelle jäävällä europinolla lyhennetään tuomiota.

Jos työ ei maistu, jäät ilman valoa, lämpöä, ruokaa ja vettä sinne koppiin. Jos tämä ei motivoi ja sopeuta yhteiskuntaan niin mikä sitten? (Kirjoitushetkellä kopissani on kylmää ja hämärää ja ruokakaappi on alakuloisen tyhjä. Vettä saa kyllä hanasta ja ulos sentään pääsee omilla avaimilla.)

Kerrassaan loistava metodi ja niin opettavainen suhteessa tosimaailmaan! Tulis vaan joku ja puhaltais pelin käyntiin. Vankilassa tai vapaalla, kyllä tekevälle aina töitä löytyy.

Ja jos ei löydy, niin ainahan sitä voi ryhtyä vaikkapa kansanedustajaksi.


-Pastori-

3 kommenttia:

Yvioon kirjoitti...

Enpä ole tullut tuollaista miettineeksi. Vankilassaolija joutuisi itse tienaamaan omat perustarpeensa. Tuota ideaa voisi kyllä soveltaen käyttää. Tosin en usko, että tuostakaan ihminen oppisi, miten tulla muitten ihmisten kanssa toimeen.

Oliko se Tanskassa, jossa oli sellainen vankila, jossa vangit tekivät töitä ja heille samalla opetettiin tulemaan toimeen muitten kanssa. Kyllähän tota sosiaalisia taitoja kait meilläkin opetetaan, mutta ehkä toi pitäisi aloittaa jo ala-asteella, niin ei tarvitsisi edes lähteä rikoksen uralle, kun osaisi eläytyä muiden ihmisten osaan.

Kuitenkin hieno idea. Ehkä kannattaisi yrittää viedä ideaa eteenpäinkin.

Tuntematon kirjoitti...

Oli muuten mainioita tämän bloggauksen linkit!

Pastori kirjoitti...

Nöyrimmät kiitokset kommenteistanne, palautetta on mukava lukea. Tulee ikään kuin sellainen olo että internetin päässä on muitakin ihmisiä.

Tuskinpa tuo läpi menisi, suomessa on liikaa suvaitsevaisia ihmisiä jotka ovat huolissaan vankiparkojen oikeuksista. Tästä lisää uudessa julkaisussa.
Jatketaanpa harjoituksia.