maanantai 24. marraskuuta 2008

Lumimyrskyjä vesilasissa

Ilmoja pitelee. Perinteinen sääkeskustelu sai pisteen kun lunta alkoi tulla tupaan vanhaan malliin. Liikennekaaoshan siitä tietysti syntyi, niinkuin joka ikinen vuosi, kun talvi yllättää autoilijat.


Ajatusta voidaan toki laajentaa - talvi yllättää vuosittain myös Valtion Rautatiet sekä Finnairin, laivaliikenteen, sähkönjakelun ja jopa postin. Internetistä en ole varma, mutta jotenkin kohmeessa sekin joskus on. Oli miten oli, on aina yhtä yllättävää, että talvi tulee tänäkin vuonna. Talvea varten varattua kalustoa voidaan sitten alkaa pää pyörällä ihmetyksestä alkaa kaivaa varastoista, että saadaan tiet aurattua ja jäät kraapattua junaradan tai lentokentän pinnasta pientareen puolelle.

Kun vaikkapa pohjoisen juna on 3,5 tuntia myöhässä, alkaa kiireisempää vitutella, eikä tilannetta auta se Lentävää Kalakukkoa veisaava juoppohullu haitarinsoittaja, joita löytyy yöjunista kiintiönä aina vähintään yksi kappale yli 500 km ratapituuksilla.Olo oli kuin amerikkalaisessa elokuvassa, kun vaelsin jäisessä lumierämaassa, karvareunushuppu syvällä päässä pitkin T:reen katuja. Puuttui vain pulkka jossa vedettäisiin säilykkeitä, köysiä ja koukkuja. Tuuli heitti jäistä hilettä vaakasuoraan päin silmänvalkuaisia. Mietin miltäköhän kaupunki näyttäisi esim. viikon pästä, jos lunta pöllyäisi samaan malliin, eikä kukaan auraisi katuja.

Myöhemmin kaduin mietteitäni, kun työhönsä maanisella raivolla suhtautuva lumenkolaaja teki taktisen yllätyshyökkäyksen noin puoli neljältä aamuyöllä ja herätti vähintään korttelillisen ihmisiä helvetinkoneellaan. Tuntikausia jatkuvasta kirskumisesta ja raapimisesta päätellen tämä työhönsä vakaumuksella suhtautuva sekopää ei ainakaan kuulu nykyaikaisen tehokkuusajattelun piiriin. Tykkää kyllä selvästi työstään, mikä on tietysti tavallaan ihan hieno asia.


Töitä piisaa muillakin - taksijonot ovat olleet vappulukemissa pitkin etelää, ja taksikuskit hierovat kiireessä ahmitusta lihapiirakasta rasvottuneita käsiään yhteen. Kun hätäisiltä hesalaisilta kilisee pelti, alkaa taksisuhareilla kilistä kassa. Eräskin Rissanen suositteli jo ajohommien jättämistä ammattimiehille - ihan pyyteettömästi ja yhteisön etuja tavoitellen, toki.

Myräkkä ja sitä seurannut Hässäkkä on ollut sellainen, että puheet ilmaston lämpenemisestä tuntuvat jotenkin kaukaisilta. Niin kiehtova ajatus kuin lämmin kesä ja mereen uponnut Ahvenanmaa onkin, näyttää nyt kuitenkin siltä, että päästään viettämään valkeaa joulua. Tämä ei siis ole mikään rasistinen kommentti. Pakko vaan mainita, kun nykyään nettikirjoituksistakin pukkaa rikostutkintaa ihan eri malliin.

Ainakin poliittinen ilmasto on lämmennyt pikkupakkasista huolimatta.

Vihreäthän tätä ilmastoasiaa ajavat, vaikka tuskin mikään on perussuomalaisempaa, kuin oikein viheliäinen talvimyrsky, marraskuinen pimeys, kirves, perhe ja pullo kossua. Poliisia ei yhtälöön ympätty, kun niillä on nykyään niin kiire kaiken maailman esitutkintojen kanssa. Siinäpä oiva tilaisuus niille, joilla on ns. ketunhäntä kainalossa (Spraylla maalattu vihreäkin kelpaa).

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan millainen lumipalloefekti tästäkin jouluriehasta vielä seuraa.
-Pastori-

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen Tehnyt parannuksen ja lukenut tekstiäsi.

Näen toimintasi arvokkaana ja tulen levittämään sen ilosanomaa.

-Simo-Setä-

Pastori kirjoitti...

Hienoa, että nyt sinäkin Ymmärrät! Amen, veli!