keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Lindstömin pihvi


Työttömyysbisnes kukoistaa. Hallitus on tehnyt linjauksen, jonka mukaan työttömien tulee jatkossa käydä juttelemassa mukavia työttömyydestään kolmen kuukauden välein. Koska työttömiä maassamme on arvoiden mukaan aika useitakin, on tämän rumban arvioitu työmäärä 1.5 miljoonaa haastattelua vuodessa.

Työllistävää piirileikkiä
Miten tämän tulisi vaikuttaa ihmisten työllistymiseen, se on yhä allekirjoittaneelle hämärän peitossa. Kenties tarkoitus on "aktivoida" ihmisiä jälleen kerran ylös niiltä kuuluisilta kaljantahrimilta kotisohvilta.

Oli miten oli, TE-keskuksen sedät ja tädit eivät tule urakasta selviämään, vaan pitää palkata lisää työvoimaa.

Näkeekö kukaan tässä ironiaa?


Hallitus on siis päättänyt maksaa ihmiskau... henkilöstövuokrausyrityksille siitä, että nämä tekevät rahaa vastaan virkamiesten töitä, ilman virkamiesten oikeuksia esim. ihmisten henkilötietoihin, saadakseen aikaan mitään tuottamatonta paperisotkua ja joitakin riitauttamiseen päättyviä karenssipäätöksiä. Työttömät ravaavat turhautumassa tapaamisissa, joiden ainoa funktionaalinen syy on todennäköisesti löytää jokin heidän korvauksiaan vähentävä väärä sana tai asenne, jonka perusteella voidaan sitten antaa keppiä otsaan.

Työttömien yhdistys haluaa töitä? O tempora, O mores.
Työttömien nöyryyttämiseksi on siis palkattava lisää työvoimaa. Asiantuntijoiksi työttömyyteen eivät kuitenkaan kelpaa työttömät itse, vaan tarvitaan VMP:tä (lyhenne on monimerkityksinen).

Ministeri Jari Lindström oli aidosti hämmästynyt, kun työttömien yhdistykset ilmaisivat kiinnostuksensa ottaa haastattelu-urakoita hoitaakseen. Moinen ei ollut koskaan tullut edes mieleen, koska kukapa nyt työttömien mielipiteistä olisi kiinnostunut.

Hallitus on alustavasti myöntänyt 17 miljoonan euron lisäbudjetin piirileikin pyörittämiseen. Uutisten mukaan virkamiehet ovat vahvistaneet, että suurin osa on menossa henkilöstövuokrausyrityksille. Jari taas kertoo, ettei rahoja ole korvamerkitty mihinkään. Viestinnän selkeys noudattaa tässä tuttua hallituksen linjaa, jossa ensin tehdään, sitten ei tehdäkään, ja kun on soudettu yhdellä airolla aikansa ympyrää, päätetään haudata koko homma. Valitettavasti tätä ei olla hautaamassa, koska jonkin logiikan mukaan kepillä lyömällä 20 työtöntä mahtuu yhteen avoinna olevaan työpaikkaan.

- Meidän täytyy katsoa, mihin sitä rahaa oikeasti laitetaan. Sen takia se ei ole mitenkään jäykästi korvamerkitty näihin (henkilöstöpalveluyrityksille)
- Se 17 miljoonaa täytyy käyttää niin, että siitä on paras hyöty, Lindström kertoo.

Niin. Myös TE-keskus kaipaisi lisätyövoimaa, kun he joutuvat kuitenkin ratifioimaan kaikki varsinaiset viranomaispäätökset, joita kuitenkin 1.5 miljoonan vuotuisen haastattelun pohjalta tulee lievästi sanottuna ihan helvetisti. Tämä on ilmeisesti sitä suunniteltua byrokratian keventämistä, joka avaa työllistymisen esteitä.

Viime vuonna julkaistussa uutisessa Varsinais-Suomen työllistämismäärärahat loppuivat heinäkuussa. Kuinka ollakaan, heidän käytössään olevan rahoituksen määrä oli tuttu summa, 17 miljoonaa euroa. Työllistämismäärärahojahan käytetään palkkatukeen, starttirahoitukseen, sekä muihin toimiin, joilla on oikeasti tarkoitus parantaa työllisyyttä.

Jos 17 miljoonaa riitti 7 kuukaudeksi, eikö olisi melko järkevää budjetoida tämä paperinpyöritykseen ja nöyryyttämiseen budjetoitu toinen 17 miljoonaa vaikkapa työllistämismäärärahoihin? Silloin se nimittäin riittäisi alueellisesti ympäri vuoden, eikä loppuisi kesken.

Nyt pistitte kyllä pahan.
Kumpi on tehokkaampaa työllistämistä, kahvihetki ja karenssi kolmen kuukauden välein, vai starttiraha oman yrityksen perustamiselle?

Niinpä.







-Pastori-

2 kommenttia:

Kangas kirjoitti...

Jälleen kerran pastori on oikeen asian äärellä. Hyvä!

Pastori kirjoitti...

Kiitän. Mukavampaa olisi tietysti, jos näistä ei tarvitsisi mouhota, mutta ajankuva ja maalaisjärjen uhanalaisuus velvottavat.